Consultare: Politica de vecinătate către Est în contextul Ro2019

Details
Date:

February 28

Time:

06:30 pm - 08:00 pm

Website:
Event Website
Organizer

Europuls - Centrul de Expertiza Europeana

Website: Organizer's Website
Venue

EESC - European Economic and Social Committee

Rue Belliard 99-101

Brussels, Belgium, 1040

Europuls are plăcerea de a va invita la o primă CONSULTARE PUBLICĂ pe tema “Politica de vecinătate către Est în contextul Preşedinției României la Consiliul UE în 2019” în data de de 28 februarie în intervalul orar 18:30-20:00 la Comitetul European Economic si Social ​din Bruxelles (Sala JD62, etajul5. Inscrierile pentru cei fara acces incep la ora 18:00)

Evenimentul face parte dintr-o serie de consultări inițiate de Europuls si Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, cu sprijinul Reprezentanței României la UE cu scopul de a invita românii din instituțiile europene să contribuie la identificarea şi formularea unor potențiale priorități ale României în timpul Presedintiei la Consiliul UE din 2019.

Datorită poziției sale strategice, a favorizării cooperării regionale și a politicii de susținere activă a Republicii Moldova în parcursul european, România este direct interesată de crearea unei zone de stabilitate şi securitate în vecinătatea sa. Președinția Consiliului UE din 2019 este o oportunitate de care România ar putea profita, fiind un moment de promovare a unei politici externe stabile și dinamice a UE. România poate juca un rol activ în promovarea politicilor de reformare a administrației publice, de menținere a statului de drept şi protejarea drepturilor fundamentale. Mai mult decât atât, dacă România și-ar asuma ca prioritate în timpul Președinției stabilitatea și securitatea la frontierele UE, ar avea interesul de a găzdui summitul Parteneriatului Estic din 2019, consolidând astfel interesele geopolitice ale UE și putând da un nou impuls parcursului european pentru Moldova și Ucraina.

În speranța îndeplinirii tuturor acestor obiective, Europuls dorește să lanseze o consultare publică cu românii din străinătate pentru a afla părerea cetățenilor despre posibilitatea ca România să devină un promotor al reformării politicii de vecinătate către est a UE. Care sunt șansele ca politica de vecinătate la Est să se numere printre prioritățile României în 2019? Care sunt domeniile-cheie în care România si UE ar trebui să susțină reforme si să continue colaborarea cu țările din Parteneriatul Estic si de ce?

Vor interveni:
Luminița ODOBESCU, Ambasador – Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană
Andi CRISTEA, Membru al Parlamentului European și vice-președinte al Comisiei pentru Afaceri Externe
Cristian Dan PREDA, Membru al Parlamentului European și membru al Comisiei pentru Afaceri Externe
Ionut SIBIAN, Director Executiv Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile
Camelia SUICA – Policy Officer, Serviciul European de Actiune Externa

Speram că veti putea fi alături de noi si vă rugam să confirmati
participarea cel târziu joi, 23 februarie, către Mihaela Popa (mihaela.popa@europuls.ro) sau Tana Foarfă (tana.foarfa@europuls.ro)